Web Analytics Made Easy - Statcounter

آئین سنتی « بنی‌اسد» شهرستان خرمبید همه ساله در شب سوم شهادت امام حسین (ع) و یاران وفادارش در منطقه صفاشهر(خرمی)در شمال استان فارس برگزار می‌شود. ۲۱ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۶:۴۳ استانها فارس نظرات - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، ایرانیان به واسطه تمدن دیرپای خود هر رویداد و برشی از تاریخ را به فرهنگ و هنری اصیل گره می‌زنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سوگواری اباعبدالله(ع) یکی از رویدادهایی است که با آداب و رسوم خاص در هر نقطه از کشور و استان فارس گره خورده است و در شهرستان‌ها و بخش‌های مختلف استان فارس در سوگ امام حسین (ع) آداب و رسوم زیبا و معناداری اجرا می‌شود.

این آئین‌ها از پیش از محرم با خیمه برافراشتن مردم زرقان و آئین 100 ساله پرچم در شهرستان داراب آغاز می‌شود و با دیگر آئین‌ها نظیر" عمه کبار" مردم خرمبید، عزاداری سنتی لاری و هنر نمایشی تعزیه در دهه نخست محرم ادامه می‌یابد. مژگان ثابت‌قدم، مسئول مرد‌‌م‌شناسی و ثبت آثار معنوی میراث فرهنگی فارس در گفت‌وگو با تسنیم تعدادی از آئین‌های ثبت شده استان را در ارتباط با محرم اعلام کرد. 

به گفته وی استان فارس در زمینه میراث معنوی بسیار غنی است به گونه‌ای که تاکنون در این زمینه بیش از 68 اثر به ثبت رسیده که حدود 16 اثر آن مربوط به ماه محرم و عزاداری امام حسین (ع) بوده است. 

گردشگری مذهبی با رویکرد آئین‌های عاشورایی در اصفهان توسعه می‌یابدآئین‌های تاسوعای حسینی در 42 شهر آذربایجان غربی برگزار شدآئین‌های تعزیه‌داری و شبیه‌خوانی روزهای تاسوعا و عاشورا در اردبیل با ارائه مجوز برگزار می‌شود

ثابت‌قدم میراث فرهنگی ناملموس یا به تعبیری میراث معنوی را شامل رفتارها، نماد‌‌ها، آئین‌ها، توانمند‌‌ی د‌‌ر آشپزی، هنر صنایع د‌‌ستی و جشنواره‌های گوناگون  معرفی می‌کندکه جزئی از فرهنگ یک ملت به شمار می‌روند‌‌ و قابلیت ثبت و ضبط د‌‌ارند‌‌ ولی ملموس نبود‌‌ه و نمی‌توان آن‌ها را د‌‌ر محل فیزیکی مانند‌‌ موزه نگهد‌‌اری کرد‌‌. 

به گفته مسئول مرد‌‌م‌شناسی و ثبت آثار معنوی میراث فرهنگی فارس اهمیت این میراث نه تنها د‌‌ر ظاهر فرهنگی آن بلکه د‌‌ر د‌‌انش و مهارت‌ها، ارزش اجتماعی و گاه ابعاد‌‌ اقتصاد‌‌ی است که از یک نسل به نسل بعد‌‌ی منتقل می‌شود‌‌. 

آئین سنتی « بنی‌اسد» شهرستان خرمبید

در میان آثار معنوی مرتبط با محرم، آئین سنتی « بنی‌اسد» شهرستان خرمبید در روز سیزدهم محرم اجرا می‌شود. این آئین از آئین‌های بسیار قدیمی استان فارس است که همه ساله در شب سوم شهادت امام حسین (ع) و یاران وفادارش در منطقه صفاشهر(خرمی)در شمال استان فارس برگزار می‌شود.

 جابر حیدری‌فرد، فارس‌پژوه  در توضیح این آئین به خبرنگار تسنیم می‌گوید: بنی‌اسد یکی از اقوام و قبایل عرب از فرزندان اسد ابن خزیمه هستند که در یافتن و خاکسپاری شهیدان واقعه کربلا اهتمام ورزیده‌اند به همین جهت در تاریخ مشهور شده‌اند.

به گفته وی  به اعتقاد مردم در شب سوم از شهادت امام حسین (ع) این موضوع رخ می‌دهد به همین دلیل این مراسم در برخی از شهرهای قدیمی ایران با آداب و رسوم خاصی برگزار می‌شود.

در شهرستان خرمبید عده‌ای از مردم با لباس شبیه به قوم بنی‌اسد با بیل، کلنگ و سایر وسایل سنتی در تاریکی شب این آداب و رسوم زیبا را اجرا می‌کنند. آنها با حرکت کردن در خیابان‌ها و کوچه‌ها به صورت نمادین با بیل و کلنگ به کاوش و یافتن اجساد شهدا پرداخته و سپس بر آنها نماز می‌خوانند. 

در این مراسم اشعار سنتی گوناگونی نیز اجرا می‌شود از جمله این بیت « بنی‌اسد همتی حسین مسلمان بود /  تن شریف حسین اندر بیابان بود » و  زمانی که بر اجساد شهدا می‌رسند، می‌خوانند « ای اهل کرم (حرم) حرمت این کشته بدانید / زیرا که غریب است به خاکش بسپارید».

 حیدری‌فرد می‌گوید: از مشخصه‌های این آئین که در مقایسه با دیگر نقاط کشور ممتاز است برگزاری آن در شب و پوشش صورت افراد قوم بنی‌اسد که به صورت ناشناس هستند.

به گفته وی با اشاره به زنده و پویا بودن این آئین پس از سال‌هاو  با توجه به شاخصه‌هایی که دارد این اثر می‌تواند در فهرست میراث معنوی ملی ثبت شود. 

از مهم‌ترین کسانی که این آئین را برگزار می‌کرده‌اند شاعر اهل بیت حاج مصطفی فلاح،  سلیمان سجادی، آخوند ملامحمد خرمی و آخوند ملامحمدحسین بوده و  این آئین در گذشته با شور و حال خاصی در مجاورت مسجد جامع صفاشهر برگزار می‌شده است. 

انتهای پیام/ ش

R41382/P/S6,61/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۸۷۳۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشارکت بالا موجب انتخاب اصلح می‌شود/ آئین نامه داخلی مجلس اصلاح می‌شود

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به مرحله دوم انتخابات مجلس بر ضرورت افزایش مشارکت مردم به منظور انتخابی دقیق‌تر تاکید کرد و گفت: غیبت نمایندگان فعلی در برخی جلسات مجلس بداخلاقی سیاسی است و برای جلوگیری از ادامه چنین مواردی باید آئین‌نامه داخلی مجلس اصلاح شود.

اسماعیل کوثری در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به مرحله دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: برای این مرحله از انتخابات مجلس در شهرستان‌ها تا حدودی کار تبلیغاتی بیشتری نسبت به تهران انجام شده است.

وی با اشاره به کثرت تبلیغات نامزدها در فضای مجازی نسبت به فضای حقیقی افزود: به نظر می‌رسد تبلیغات علنی بیشتر مورد نظر مردم است؛ با این حال مشارکت مردم در انتخابات ممکن است مانند مرحله اول نباشد.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مسلماً مرحله دوم انتخابات گرمای مرحله اول را ندارد با این حال مردم هر چه بیشتر حساسیت نشان دهند و حضور بیشتری در عرصه انتخابات پیدا کنند، دقت در انتخاب فرد اصلح بیشتر می‌شود و حضور بیشتر انتخاب را رقابتی‌تر و دقیق‌تر خواهد کرد که امیدواریم روز جمعه شاهد حضور پرشور رأی دهندگان در پای صندوق‌ها باشیم.

وی در خصوص تفاوت این مرحله با مرحله قبل انتخابات تاکید کرد: طبق قانون و مصوبه مجلس و شورای نگهبان و وزارت کشور در مرحله اول هر نماینده‌ای که بتواند ۲۰ درصد به اضافه یک رأی بیشتر بیاورد به مجلس راه پیدا خواهد کرد اما در مرحله دوم رقابت آسان‌تر است چرا که هر کس به ترتیب بالاترین رأی را بیاورد انتخاب خواهد شد.

کوثری در خصوص غیبت برخی از نمایندگان فعلی در جلسات مجلس ابراز کرد: اینکه نماینده‌ای به دلیل رأی نیاوردن در جلسات مجلس حاضر نشود، بداخلاقی سیاسی است چون ما تا آخرین لحظه باید به تعهد خود در قبال مردمی که به ما اطمینان کرده و رأی داده‌اند، عمل کنیم و در صحنه حضور داشته باشیم و از طرفی باید بدانیم که حقوق دریافتی ما در قبال کاری است که باید برای خدمت به مردم انجام دهیم.

وی رأی مردم را امانتی دانست که نمایندگان باید در حفظ و امانت داری آن بکوشند و شکرانه آن را با عمل و خدمت خود به جا بیاورند و در ادامه خاطرنشان کرد: برای جلوگیری از بروز دوباره چنین بداخلاقی‌هایی در مجلس آینده باید آئین نامه داخلی مجلس را اصلاح کنیم تا هر کس بداند تا آخرین لحظه در مجلس باید وظیفه خود را انجام دهد و حضوری فعال داشته باشد.

کد خبر 751294

دیگر خبرها

  • آئین سنتی پنجاه بدر- قزوین
  • مشارکت بالا موجب انتخاب اصلح می‌شود/ آئین نامه داخلی مجلس اصلاح می‌شود
  • افتتاحیه سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب آغاز شد + فیلم
  • افتتاحیه سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب آغاز شد
  • جشن بزرگ «دختران ایران» در میدان امام حسین(ع) برگزار می‌شود
  • محفل انس با قرآن در آبدان برگزار شد
  • پیام تسلیت آیت الله نورمفیدی در پی شهادت مامور گلستانی فراجا
  • موفقیت‌ها در دل تحریم به دست آمده است
  • پویش هوای دختری در فارس برگزار می‌شود
  • «هلال» و دنیایی که از خرده فرهنگ می‌سازد